Benzines fűnyíró

fűnyíró benzinesA benzines fűnyírók akciójában is óriási a kínálat a olcsóbbak a műanyag kasznira szerelt gépek melyek azért jók mert a rendkívül erős műanyag ház sohasem fog rozsdáson viszont soha ne tároljuk nyáron a tűző napon mert az UV sugárzás tönkre teszi a műanyag szerkezetét és az könnyen megrepedhet. A műanyag kasznis fűnyiroknál a vágási magasság állítása szokott nehézségeket okozni mert egyes típusoknál a kerék simán a műanyag vázra egy fém tengellyel van felfogatva ami a használsz folyamán ki szokott kopni ilyenkor össze vissza álnak a kerekek melynek az is lehet a következménye hogy a kés a földbe vág. Bizonyos műanyag kasznis fűnyíró típusoknál a rugós kerék feszítés is elég könnyen el tud fáradni és ez is hasonló gondokat okozhat.

Sokkal megbízhatóbbak és masszívabbak a fém kasznis gépek, itt kezdődnek a komolyabb fűnyírók még az olcsóbb kategóriákban is érdemes egy fémvázas gépet választani, melyeken sokkal egyszerűbb a vágási magasságot alítani és ha nem tároljuk a szabadban nem fog elrozsdásodni, ha félünk a rozsdásodástól választhatunk alumínium kasznis fűnyírót is.

Az olcsóbb kategóriákat általában OHV, MTD, Briggs&Stratton, fűnyíró motorral szerelik melyeket érdemes választani mert kisebb törődést ugyan igényelnek de ha tanácsot kérünk a vásárlásnál a kertünk méretének megadásával és sikerül a kelő teljesítményű és vágás szélességű gépet kiválasztani és oda figyelünk arra hogy mindig időben lecseréljük az olaját és nem hagyjuk túlmelegedni nem lesz gondunk ezekkel a fűnyírókkal sem. Az nagyon fontos hogy mindig a gyártó által előírt olajt használjuk és az előírt időközönként lecseréljük azt. A legmegbízhatóbbak a Honda motorral szerelt gépek igaz nem olcsó de egy ilyen motorral szerelt fűnyíró évtizedekig képes hibamentesen üzemelni ha betartjuk az előírásokat.

A Luxus fűnyírók közül választhatunk extra könnyű alumínium kasznis vagy önjárós gépeket is ha erre van igényünk. Viszont az önjárós fűnyírónak csak akkor van értelme ha nagyon nagy a terület amit rendszeresen nyírunk vagy esetleg a meredek terepen dolgozunk és nagyon fárasztó tolni a gépet. Viszont egy bizonyos terep méret után (2000-2500m2) érdemes elgondolkodni egy fűnyíró traktor vásárlásán.

Fű gyűjtővel vagy anélkül??

fűnyíró nem fűgyűjtősEgyes típusokat fűgyűjtő nélkül forgalmaznak mivel sokan kedvelik ezeket a gépeket is mert nem kel bíbelődniük a levágott fűvel, ráadásul a levágott fű remek táptalaj is melytől szebb lesz a fű és jobban is nő. A fűgyűjtő nélküli gépek nagyon gyorsan halad a munka mert nem kel folyton az ürítéssel foglalkoznunk. Mivel nem cipeljük folyton a fűgyűjtő puttonyt sokkal mozgékonyabbak is ezek a gépek.

De ha igazán szép gyepet szeretnénk ajánlotta fűgyűjtős fűnyíró használata. Az igaz hogy a levágott és otthagyott fű táplálékul szolgál és megvédi a fű tövét a kiszáradástól viszont roppant csúnya amikor a tűző napon elszárad és e miatt foltok jelenek meg az amúgy szép zöld gyepünkön. A legcélszerűbb ha olyan gépet vásárolunk amin van gyűjtő és ha időközönként szeretnénk egy kis tápanyaggal szolgálni a talajnak használhatjuk a fűnyírót gyűjtő nélkül is. A tél előtti utolsó egy két nyírásnál kifejezetten jót tesz ha a levágott füvet nem gyűjtjük össze mert ez a téli hónapokban is ellátja talajt tápanyaggal.

Jó fűnyírást mindenkinek.. Fűnyíró akció..