Fűnyíró akció

Ahogy jön a jobb idő sorra jelennek meg a nagyobb barkás áruházakban a és hipermarketekben a jobbnál jobbnak fűnyíró akciók. Március táján gombanövekedéshez hasonlóan beindulnak a fűnyíró akciók melyek jobb esetben egész a nyár végéig kitartanak a barkásáruházak kínálatából manapság tényleg nagyon nehéz kiválasztani azt a gépet ami minden szempontból megfelel az elvárásainknak. Az első és legfontosabb amit el kel dönteni a vásárlás előtt hogy elektromos, kézi hajtású, vagy benzin motoros fűnyírót vásároljunk.

A kézi fűnyíró

kézi fűnyíróKapható olyan kézi kétkerekű fűnyirok melyeket beépített motor nélkül forgalmaznak működése nagyon egyszerű ahogy toljuk a kerekek forgatják a kést hengert. Előnye hogy kicsi könnyű mindenhova befér sík terepen nagyon mozgékony könnyű tolni és csendes, bizonyos típusokra lehet fűgyűjtőt is szerelni. Ezek a fűnyíró kisméretű területek füvének a nyírására javasolt (100-150m2) vásárolni ahol nagyon egyenletes és sík a terep, a túl magas és vastag szálú fűvet nehéz vele levágni.

Elektromos fűnyírót

elektromos fűnyíróAki már valaha is használt elektromos fűnyírót az tudja, hogy vannak bizonyos korlátai a benzinmotoros fűnyíróval szemben ugye az elektromos fűnyírónál, köztudott hogy a működéséhez áramra van szüksége melyet egy hosszabbító segítségével a legközelebbi konnektorból nyerünk. Viszont a túl hosszú vezetéknek is megvannak a hátrányai egyrészt ha a kertünkben magasabb növények is vannak akkor mi közben ezeket kerülgetjük, elég nagy figyelmet kell fordítanunk a vezeték helyzetére is, ha nem szeretnénk a fűnyírás után hosszú percekig a vezetéken keletkezett gubancokkal bíbelődni. Továbbá a túl hosszú vezeték azért sem jó mert az ellenállása miatt megterheli a gyengébb motorokat és azok könnyen leéghetnek.

Az elektromos fűnyíró akciókban választhatunk különböző vágás szélességű acélkéses és damil vágó felületű gépeket. A damilos fűnyírók a zsenge fűhöz tökéletesek de az erősebb és magasabba fűvel is megbirkózik. A damil kopása miatt mindig gondoskodnunk kel az utánpótlásról mert a kisebb faágak vagy kavicsok elég könnyen damil szakadást okoznak. Damilos fűnyírót azoknak célszerű használni akinek teljesen egyenletes és mindenféle fától mentes a kertje (vagy nyírás előtt mindig össze kel szedni a lepotyogott elszáradt fa ágakat), Továbbá ezek a gépek kis teljesítményű motorral szereltek így csak 200-300m2 -es területig javasolt a használatuk és sűrűn kel velük nyírni a füvet mert ha hagyjuk erősre nőni fűvet az nehézségeket okozhat a damilos fűnyírónknak.

Az elektromos fűnyíró akcióban vásárolhatunk acél késel rendelkező gépeket is melyek általában sokkal erősebbek és strapa bíróbbak damilos társaiknál és könnyebben megbirkóznak a magasabb és vastagabb szálú fűvel is. Ezekkel a gépekkel sokkal könnyebben és gyorsabban megy a munka itt már csak a vezeték ami korlátot szab fűnyírási kedvünknek. De ha ilyen gép mellet döntünk mindenféleképpen valamelyik nevesebb gyártó termékét válaszuk. A terület nagyságát figyelembe véve keressük a megfelelő vágás szélességű gépet mert a minőség mellett az is fontos tényező hogy mennyi idő alatt végzünk a munkával. Az ilyen acélkéses fűnyírókat 400-500m2-es területig célszerű használni, nagyobb terültre már gazdaságosabb egy robbanómotoros fűnyíró.